Tuesday, December 22, 2009

1 Vs. 3

Saya berhadapan dgn perang 1 lawan 3 siang td. heh, perang yang memenatkan badan n kepala otak!

Perang dengan client sebenarnya. Meeting for handover project and discuss variation works (additional or omission of scope of works). Sepatutnya saya perlu attend dengan our site supervisor, tp dia busy pulak kononnya dengan project lain (walhal saya sudah berkali ingatkan ttg mtg jam 10pg td).

Dengan saya yg sampai lambat, client dah menunggu hampir 20 minit (yup, silap saya membuat client tertunggu) Kami teruskan meeting dgn kehadiran saya dan 3 orang dari client side. Meeting yang saya jangkakan mampu habis dalam masa satu jam berjalan akhirnya dalam masa 3 jam! Huish, berperang bersilat saya td sorang2. Hampeh sungguh pada site supervisor tu, kata nak menyusul saya, tapi sudahnya saya menghadap 3 monster tu sendirian. Huh, hati terbakar sungguh td.

Inilah client, bila kerja dah siap, mcm2 pulak yang nak dipotongnya. Hello, we are not doing our job for free ok. Kalau buat bisnes tapi takde profit, kerja amal la jawabnya oii. Semuanya nak mintak kami bg FOC. Every single item kalau boleh mahu dipotongnya. Mak aih..dulu time kami tunjuk BQ (bill of quantities) dgn price kat dia, setuju. Siap time tu bagi discount lagi. Tup2, time nak handover nih, nak mintak potong lagi. Inilah masalahnya berdiscuss dengan org yg bukan dari construction base. Saya dah terangkan work procedure pun diorg tak faham2. Asyik je tanya, why u must charge us for dismantle? now why u charge us for install back? hello, ingat labour nak bukak and nak pasang tu sama ker? We all not charge membuta tuli tau.

Itulah td kisah hr ni. Ujian betul. Tak report pada boss lg ni. Tp tadi ms client dah call my boss mengadu nak potong itu ini. Well dia kata my boss kata ok jer. Tak tahulah, keputusan semua pada tangan bos. Nak potong ke nak tambah ke keputusan dia. Tugas saya hanya untuk memastikan company ni dapat profit jer (but not sampai charge benda2/ kerja2 yang merapu n not done at site ok)

Oklah, mahu pulang. Terasa sangat sakit badan now nih.

Monday, December 21, 2009

17hb Nov 09 - Arwah bapak meninggal dunia

17hb Dis 09 - Genap sebulan arwah bapak meninggal dunia. Busu (adik ipar arwah bapak) pulak meninggal dunia setelah berbulan menderita sakit ketumbuhan dalam otak

20hb Dis 09 - Suami sepupu sy(belah mak) meninggal dunia. Arwah masih muda lagi. Arwah saudara jauh sebelah bapak saya. Mak yang temukan jodoh arwah dgn sepupu saya. Kesian sepupu sy, anak2 nya masih kecil lagi.

3 kehilangan dlm tempoh 33 hari. Kita hanya merancang, Allah yg menentukan semua. Manusia takkan pernah mendapat tangguh dari kematian. Firman Allah ;

Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (KEMATIAN) seseorang apabila datang waktu KEMATIANnya. Dan Allah Maha Mengenal apa yang kamu kerjakan. (QS. Al-Munafiqun 63:11)

---------------------------------------------

Manusia sering takut dgn kematian, tapi tak takut apabila melakukan kemungkaran. Pelik dengan sifat manusia yang apabila diajak ke arah kebaikan, sering memberi alasan 'belum sampai seru'. Belum sampai seru bagi kamu, tapi Allah dah lama menyeru kamu hai manusia! Kepada sahabat, diharap tabah dalam melalui liku2 perjuangan kita. Memang tak mudah untuk menang. Teruskan perjuangan kamu menyemai benih2 damai diseluruh pelusuk dunia. Biar satu dunia membenci kamu, asalkan jangan Allah yg membenci kamu!

Friday, December 18, 2009

Aktiviti 1 Muharam 1431H


Seperti tahun lepas, tahun ni, kami tak dapat bercuti pada 1 Muharam. Rasanya, sampai bila2 pun office ni takkan bg kami cuti untuk 1 Muharam. Tak mengapalah, bagus juga memulakan tahun baru hijrah ni dengan bekerja seperti biasa.hehe..

Hari ni, kami yg beragama islam, berpakat tak mahu memakai t-shirt rasmi office yg harus dipakai setiap hari Jumaat. Kami berpakaian 'raya' hari ni! hehe..sebagai tanda protes mungkin..dan juga tanda menyambut tahun baru Maal Hijrah.


Bos kami sudah pulang dari bercuti di Australia mlm td. Heh, dan pagi td, tepat jam 10 sudah terpacak di pintu office. Secara automatik, office yg riuh rendah 1-2 minggu ni, jadi senyap sunyi seperti dilanggar garuda. Amboi, semuanya khusyuk buat kerja nmpknya.


Alhamdulilah, dlm2 stress kena kerja waktu cuti umum dan ditambah lagi dgn kehadiran bos kt office ni, sedikit lega apabila semua hutang kerja dah dilangsaikan semalam. Jadinya, sedikit lega rasanya waktu bos masuk office (hehe..kalau tak siap lagi, akibatnya, petir dan guruh la saya dapat td :p)


Waktu lunch jam 1 td, bos sudah keluar..hehe..dan sebentar tadi kami ambil kesempatan ketiadaan bos untuk mengambil gambar. haha, mcm gmbr raya la pulak.




SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU MAAL HIJRAH UNTUK SEMUA !

Thursday, December 17, 2009

Pagi td after subuh, mr husband keluar bli breakfast while sy bersiap2 untuk ke ofis. Hari ni terlebih rajin, lepas subuh terus bersiap siap. Selalunya bermalas malasan dulu di depan tv :p Kami breakfast nasi lemak n teh o' panas hari ni :)

Saya sampai ofis awal hari ni. Hampir 1 jam awal..hehe..sejak2 bos cuti hampir 2 minggu ni, saya jarang smpai ofis awal. Biasanya, sharp2 jam 9 la smpai. Hari ni terlebih rajin nmpknya.

Hari ni perut terasa kurang enak. Entahla, tak tau bahana nasi lemak pagi td atau apa. Terasa sakit disebelah kiri. Mungkin angin. Entahla..Akibatnya, lunch td, walau terasa lapar, saya tak menjamah nasi pun. Tak de selera nak makan.

dan sekarang, terasa sakit belakang n pinggang pulak. haih..dan mcm org tua pulak. Ntah kenapa sakit ni dtg semula. dah lama tak kena. Selalunya kalau saya stress2, sakit belakang dtg menyerang. Tp rasanya, sy tak stress sekarang..heh, penat kot agaknya..hmm.. rasa sangat tak selesa nk duduk skrg ni.

Sebelum terlupa, selamat menyambut awal muharam esok untuk semua :) cepat je masa berlalu kan? dah masuk tahun baru. Semoga tahun depan akan lebih baik drpd tahun ini..amin..satu lagi, mulai esok, buah hati saya akan berhenti merokok ! :) alhamdulilah..hehe

ok lah, selamat bercuti esok (saya terpaksa bekerja..sob..sob..inilah bahana bekerja dgn cina yg tak satu malaysia!pentingkan cuti CNY dia jer smpai cuti umum pun terkorban sama..tak sensitif sungguh) dan petang ni jgn lupa saksikan perlawan pasukan Malaysia vs Vietnam. Semoga kemenangan berpihak pada kita.

Wednesday, December 9, 2009

Lihat dgn Mata Hati

Saya baru saja menelefon mak. Ahh..kesiannya mak kat rumah sorg2. Mesti terasa sangat sunyi. Alang2 saya yg baru setahun lebih berkahwin dgn suami pun terasa rindu dan sunyi bila suami takde (walaupun baru sehari takde), apatah lagi mak yang dh hidup berdua dengan arwah bapak lebih 48 tahun. Mak mintak saya doakan supaya mak ok dan tabah.Haih..hampir menitik pulak air mata.Ya Allah semoga mak tabah dan diberi kesihatan yang baik..amin

Apa2 pun, ajal dan maut di tangan tuhan. Kita sebagai hamba-Nya, perlulah redha.

Cerita pasal ajal dan maut ni, tersentuh saya bila membaca cerita ttg kemalangan di KB Mall. Hai, tak sangka kan, kemalangan pun boleh berlaku dlm mall. Kesian pada mangsa yg meninggal dunia. Muda2 belia lagi. Tak dpt saya bayangkan kesedihan keluarga mereka. Kehilangan org yg tersayang secara tiba2 dlm kemalangan yg tak dijangka. Apa2 pun, tragedi yg berlaku pasti ada pelajaran yg Allah ingin tunjukkan. Tapi, sedikit terkilan, apabila trajedi ni berlaku, ada juga suara2 asing yg ingin mengaitkannya dgn isu politik. Heh, nampaknya, tak ada satu benda pun yg terlepas dr politik kan. Semua perkara dan isu pun nk di politikkan.

Semalam pulak, terbaca ttg suami dn isteri mangsa ragut di Cheras. Kesian, si suami meninggal dunia, manakala si isteri tercedera. Tiba2 menjadi ibu tunggal dlm sekelip mata. Saya tak fahamlah, kenapa dlm banyak2 kerjaya atas muka bumi ni, kerjaya meragut juga yg dipilihnya?Keje meragut dah jadi keje membunuh pulak! Kalau terdesak sangat nak duit, pergi la cari keje yg halal. Bukan susah sgt pun nk dpat duit. Bukan main banyak lagi keje kat negara kita ni. Tak susah la nk hidup kt sini. Kalau tak, takkan sampai beribu2 warga asing dtg kat negara kita ni cari rezeki. Itulah org kita, mls dan memilih sgt! Keje kilang tak mau, keje kotor skit tak mau, nnti segan la sbb keje tak best konon. MasyaAllah.

Kalau nak cerita ttg masalah hari ni, bila2 pun tak selesai. Tgk lah berita kt TV, kat suratkhabar, kat internet, ada ker berita2 yang aman sikit?balik2 masalah keji yang tak selesai2 tu jugak. Tgk kat TV minggu lepas, berita ttg Ahli D*wan Undangan yang buat macam2 perangai kt D*wan Rakyat. Bila tengok pun segan sendirilah. Macam ni ker pemimpin harapan kita? Asyik sibuk buat hal jer, buat kontroversi. Bila nya nak membela nasib rakyat?

Maaflah, dari cerita sedih dh jadi cerita emo pulak. Apa2 pun, semua jalan penyelesaiannya dah ada. Cuma antara sedar atau tak sedar jer. Nnti saya kongsikan k. Tak de mood dh nak tulis lagi :p

Monday, December 7, 2009

bos pergi becuti, tapi...

dengan jayanya bos telah meninggalkan kerja yang bertimbun timbun untuk kami update! haih..baru nk berjimba gembira bos takde 2 minggu..tup2, trima list on going project smpai 8 page! mak aih, confirm dia balik cuti nnti nk di followupnya semua nih..sungguh tak best perasaan ku..haha..yg lain2 pun rasa mcm tu gak..

kena kuatkan semangat ni..buat kerja..buat kerja..buat kerja..:p

Thursday, December 3, 2009

Azam baru

Lebih kurang seminggu lagi kita bakal menyambut tahun baru 1431H. Insyaallah, ada berita gembira bakal saya raikan 1 Muharam nnti :) En Suami berazam nak berhenti merokok bermula tahun baru Hijrah 18 Dis nih..yeay! Harapan saya agar betul2 berhenti merokok ye yang :p

Saya yakin buah hati saya mampu buat. Berbuih dh nasihat suruh berhenti merokok, tapi tak berhenti2 jugak. Alasannya ttp sama, "papa dh bertahun merokok, takde pape pun?" heh..ada sajalah jwpn org lelaki ni kan bila kita suh berhenti merokok.

Saturday, November 28, 2009

Kenangan Aidilfitri 2009

Kalau dapat diputar balik masa, mesti saya dan en suami akan beraya di kampung pada 1 syawal. Tapi, semua pun sudah berlalu..pasti ada hikmah disebaliknya...





keluarga besar kami. semua ada pada 1 syawal, kecuali saya dan en suami. Mengikut giliran, 1 syawal tahun ni kami sambut di Selayang..Inilah tahun pertama saya beraya jauh dr keluarga, dan tak sangka, tahun terakhir beraya dengan arwah bapak





Arwah bapak dan emak bersama cucu-cucunya. Mak bgtau, arwah bapak taknak amik gambar berdua dgn mak tahun ni..mesti panggil cucu2 amik gmbar sekali



adik saya yang paling bongsu bersama anak2 saudara





Wednesday, November 25, 2009

Demi Matahari

Kesan dr ESQ course yg sy dan en suami pergi 13-15 nov yang lepas..tiap2 hari kami dengar lagu nasyid ni..lagu yg diilhamkan daripada ayat suci Al-Quran. Betapa 7 sumpah Allah ini telah berjalan selama ini. Betapa degilnya terasa diri..sedang ciptaan2 Allah - matahari, bulan, siang, malam, langit dan bumi sentiasa taat pada Allah, tidak sekali2 melanggar sumpah yg ditetapkan.. tetapi diri ini..manusia yg sgt kerdil di sisi Allah sentiasa melanggar perintah-Nya dan sentiasa keluar dari garisan ketetapan-Nya..

Demi Jiwa dan Penyempurnaannya...semoga diri sentiasa berwaspada dan bertakwa..amin..


Demi Matahari

Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila dia mengiringi
Demi siang hari apabila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya
Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila dia mengiringi
Demi siang hari apabila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya
Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Allah Subhanallah
Allah Subhanallah
Allah Subhanallah
Allah Subhanallah

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan
Beruntung bagi yang mensucikannya
Merugi bagi yang mengotorinya

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan
Beruntung bagi yang mensucikannya
Merugi bagi yang mengotorinya

Subhanallah

By : Snada ( Surah As-Syams (91) : 1-10 )

p/s : byk lagi kesan positif dr ESQ..ini jer yg mampu dikongsi buat masa ni..ada kesempatan, saya critakan lagi :) Next month bakal pergi lagi course ni.. menghabiskan sesi hari ketiga yg tak dapat kami habiskan..

Monday, November 23, 2009

Setelah 6 hari pemergian Arwah Bapak

Alhamdulilah, Sabtu mlm yg lalu, telah selesai majlis tahlil untuk arwah bapak. Kami sekeluarga buat majlis tahlil 5 hari berturut turut untuk arwah bapak. Hanya al-fatihah dan doa yg mampu kami berikan untuk arwah bapak. Semoga roh bapak tenang di sana.

Alhamdulilah, mlm tu, ramai tetamu yg hadir. Tetamu lelaki saja penuh memenuhi ruang depan sampai ke beranda rumah. Tetamu wanita pun ramai. Terima kasih buat jiran2 dan saudara mara yg membantu kami selama 5 hari ni. Saya sendiri amat berterima kasih pada abg2,kakak2 ipar dan adik saya yg bertungkus lumus untuk majlis tahlil selama 5 hari ini. Sedikit ralat apabila saya terpaksa balik kl pada hari rabu dn hanya dapat pulang semula ke kampung pada hari sabtu.

Terlalu mengejut pemergian bapak. Tanpa tanda, tiba2 kami kehilangan bapak yg kami cintai dan sayangi. Walaupun begitu, kami bersyukur, bapak tidak menderita lama. Kami juga bersyukur, kami berada di samping arwah ketika beliau menghembus nafas yg terakhir.

Mendengar cerita2 mak tentang arwah bapak sebelum bapak meninggal amat menyentuh hati kami. Bagaimana bapak selalu ingin berdamping dengan mak, mengajak mak sentiasa duduk dekat disampingnya dan memeluk mak setiap mlm – mak tidur berbantalkan lengan bapak 2-3 minggu ni. Seperti tahu ajalnya sudah mahu tiba, bapak menunjukkan semua kedai2 yg biasanya bapak pergi untuk mmbeli barang keperluan membaiki mesin rumputnya, kedainya membeli peralatan rumah dan kdai2 lain.

Kalau kami terasa dengan kehilangan bapak, apatah lagi mak. Tapi apa2pun kami harus tabah. Hanya kami 7 beradik yg akan terus menjaga emak. Sebaknya semalam sewaktu kami ingin pulang ke KL. Kalau ikutkan hati, mmg tidak mahu meninggalkan mak di kampung. Ingin saja bawa mak tinggal bersama kami. Tak sanggup rasanya biarkan mak duduk sorang di rumah. Betapa sunyinya nnti mak waktu siang dan mlm sendirian di rumah.

Walaubagaimanapun, kami bersyukur, kerana masih ada adik bongsu yg belajar tak jauh dari rumah. Boleh menemani mak buat sementara waktu. Cucu-cucu mak juga insyaallah akan menemani mak selepas raya haji nnti (sementara cuti sekolah)

Di samping berita sedih pemergian bapak, ada berita gembira kami terima pada hari khamis lalu. Alhamdulilah, nurul farhanah, cucu sulung keluarga kami berjaya mendapat 5A dlm peperiksaan UPSR. Saya gembira dn terharu sewaktu menerima berita itu. Alangkah indahnya jika arwah bapak masih ada untuk meraikan kejayaan nurul. Tanpa sedar mengalir air mata..

Hidup perlu diteruskan. Semoga kami semua tabah menghadapi ujian dan ketentuan Allah.

Pesanan buat semua- Hargailah orang tua kita sementara mereka masih ada. Ucapkanlah sayang pada mereka sementara mereka masih mampu mendengar apa yg kita ucapkan dan jagalah mereka dengan penuh kasih sayang.

P/s : Teringat kata2 mak " 29hb ni anniversary mak ngan bapak. Ingatkan nak buat surprise kat bapak, rupanya bapak yang bagi surprise untuk kita.." We love u bapak

Thursday, November 19, 2009

tubuhku ada di sini,
tetapi tidak jiwaku,
kosong yang hanya kurasakan...

Al-fatihah buat arwah ayahanda tercinta yg pulang ke rahmatullah pada hari selasa, 17 nov 2009..semoga arwah bapak ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..amin..

Thursday, November 12, 2009

esok cuti :)


saya bercuti esok sbb pergi ESQ course with hubby ;) heh..tq to my FIL sbb sponsor sy dan en suami..lain kali sponsor lain pulak yer :p nnti saya update semua yer, apa sy dapat dr 3 hr course nih.
2 minggu ni, saya busy dengan kerja + malas nak mengupdate blog. last friday, saya ber'kampung' di site. Kena verify keje sub-con buat. dan yang paling memenatkan..kena verify jumlah pokok di tanam by sub-con..hahahaha..naik juling tgk pokok bunga yang banyak dh bersepah2 tu..nasib baik dapat sorang pembantu setia untuk saya. jd nya, kerja jd lebih mudah dn senang! haih..terperasan mcm jd pekebun bunga plak saya :p cuaca hari tu pun nasib baik mendung (tak berarti hujan) dan tak panas terik sangat. awal2, saya gigih meminta pembantu saya mengira satu2 pokok, tapi last2 kesian kat dia, kami guna cara yg lebih mudah dan pantas. alhamdulilah, akhirnya berjaya juga mensettlekan semua sebelum lewat petang.


Pembantu saya yg setia sedang gigih mengira pokok :p

Cantikkan pokok bunga nih :p apa namanya saya lupa la pulak..susah nk menyebutnya..pokok yg kecik2 tu..jenuh nk mengiranya..sbb byak sgt


Oh ya, skarang ni, saya baru jer mencuba mengambil Usana essentials. En suami hadiahkan pada saya sempena hari jadinya (haha..tunggu saya tak bg2 dia hadiah, dia pulak bg hadiah kt saya...nnti ek yang, nnti i blikan hadiah hari jd u..) Tapi, buat masa sekarang ni, tak dpt kongsikan lg hasil drpd makan usana essential ni..nnti sy kongsikan ye..

Monday, November 2, 2009

Sempurna



Kau begitu sempurna

Di mataku kau begitu indah

Kau membuat diriku akan selalu memujamu


Di setiap langkahku ku kan

selalu memikirkan dirimu

Tak bisa ku bayangkan

Hidupku tanpa cintamu


Bridge:

Janganlah kau tinggalkan diriku

tak kan mampu menghadapi semua

Hanya bersamamu ku akan bisa


Coda:

Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku

Kau adlah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna ..

sempurna


Kau genggam tanganku saat diriku lemah dan terjatuh kau bisikkan dan hapus semua sesalku


Bridge:

Janganlah kau tinggalkan diriku

tak kan mampu menghadapi semua

Hanya bersamamu ku akan bisa


Reff:Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku

Kau adalah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna ..

sempurna


Kau genggam tanganku saat diriku lemah dan terjatuh

kau bisikkan dan hapus semua sesalku


Bridge:

Janganlah kau tinggalkan diriku

tak kan mampu menghadapi semua

Hanya bersamamu ku akan bisa


Coda:

Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku

Kau adlah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna ..

sempurna


by : Andra & the backbone

Tuesday, October 27, 2009

pening..pening..dan pening!!!

haih...

harus mendapatkan sedikit hiburan nih..kepala sangat sarat dengan hal2 office..

esok birthday yg tersayang..tp takde plan apa2 lg kt kepala nih..sian betul si jantung hati saya

Saturday, October 24, 2009

di persimpangan dilemma..

eh..bukan saya yg di persimpangan..tapi officemate saya :p

dia menunggu 4 tahun baru dikurniakan anak. itupun bukan melalui prosedur biasa. 2 kandungannya sebelum itu, gugur. anaknya bayi pramatang, dilahirkan tak cukup bulan. Di usia kandungan 7 bulan dia terpaksa di bedah untuk melahirkan anaknya. pada masa itu, berat anaknya tak sampai pun 1 kg, hanya dalam 900gram!

kini, selepas 5 bulan melahirkan, dia disahkan mengandung lagi. jika selama ini susah untuk mengandung, kali ni Allah permudahkan dirinya untuk mengandung. tapi, berita yang seharusnya gembira, ada kisah duka dibelakangnya. hmm..umum mengetahui, sesiapa yg melahirkan bayi melalui kaedah pembedahan, minimum 2 tahun harus dilalui sebelum melahirkan bayi lagi. jadi, kandungannya kali ini tidak harus diteruskan. dr juga menasihatkan dia supaya menggugurkan kandungan. selain kesan pembedahan, dia juga bermasalah darah tinggi, dan sejarah kandungannya sebelum2 ini juga tidak berapa elok.

hmm..sepatutnya mmg dia kena gugurkan kandungannya. tapi, kerana naluri ibu yg terlalu kuat, dan juga keinginan untuk mendapat anak lagi, dia membuat keputusan untuk meneruskan kandungannya. selain itu, familynya juga tidak menyokongnya menggugurkan kandungan.

pelbagai reaksi diterima atas keputusannya. rata2, para ibu di ofis ni tak menyokong tindakannya. ianya melibatkan 3 nyawa. nyawa dia, nyawa anak dalam kandungan dan juga nyawa anak nya sekarang yang berusia 5 bulan (anak perempuannya sekarang berusia 5 bulan, tetapi perkembangan tumbesarannya terlalu perlahan, sudah pasti perlukan perhatian yg lebih)

hari ini, dia menyatakan keputusannya tetap untuk meneruskan kandungannya. saya sendri tak tau mcm mana kalau saya ditempatnya. kalau sekarang, saya mmg tak sokong tindakannya, tapi saya sendiri tak pasti kalau hal sebegini nnti menimpa saya, keputusan mana yg akan saya ambil. jika anda bagaimana??

Monday, October 19, 2009

quick update

- Sangat bz last week. Tak sempat nk update n berjimba-jimba di ofis..fuhh..letih..new landscape upgrading works @KLGCC really need full attention

- Weekend hari sabtu, plan nak beraya open house rmh k su, tp terpaksa cancel last minute. Abang2 ku serbu beraya ke rumah..haih..hampa lagi harapan nk jumpa k su n si comel syafiah :-(

- Hari Ahad, pergi beraya rumah abang2 n sepupu pulak..hehe..akhirnya..dpt jmpe menu kfc kt rumah sepupu :-)

-Mtg dengan bos pagi td..dpt task baru..every day evening kena pergi site and monitor work progress kat site..aduhai..tiap ptg berjemur kt site, makin 'cerah' la nmpknya mukaku yg sudah tersedia 'cerah' ni..

Tuesday, October 6, 2009

PHD

saya cukup pantang dengan org yg ada PHD (perangai hasad dengki) nih..kenapalah org jenis ni pun wujud jugak. Menyusahkan saja! Lagi hebat, kalau orang itu sebangsa dan seagama dengan kita. Hai, kalau bangsa kita sendri pun mau saling mendengki, bersorak gembiralah si mata sepet tgk kita. Tak dinafikan, kat mana2 ceruk pun hal ini berlaku. Tapi yang tak bestnya, bangsa kita sendri masih tak sedar diri. Patutlah org kita masih ditakuk kesempitan, tak maju2 ke depan.

...Dia pula bercerita tapi bukan tentang dia atau dia....Di Eropah orang bentang idea....Topik-topik intelektual di diskusi....(malique ft salam : Cerita Kedai Kopi)

orang kita?? sibuk jaga tepi kain org dan saling mendengki..huh?

Friday, October 2, 2009

Finally...yeay!

Our project finally hand over to client :) yeay! ingat dulu2 time masuk tender, tersilap tgk tarikh daa...nasib baik sempat submit..then berjaya dpt project n now dah hand over. Alhamdulilah.








Eh! model tersesat..hehe

Thursday, October 1, 2009

Ayat Seribu Dinar

Biasakah anda semua membaca ayat seribu dinar? saya titipkan di sini terjemahan ayat seribu dinar.

Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberinya rezki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)-Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (At-Thaalaq 2-3)

Saya kongsikan ayat ini untuk semua. Hari ini, Allah tunjukkan lagi kebesaran-Nya pada saya. Alhamdulilah, hari ini saya perolehi rezeki dr arah yg tiada disangka-sangka. Peringatan untuk diri sendri, semoga saya sentiasa bertaqwa dan bertawakkal pada Allah.

Wednesday, September 30, 2009

monolog

tiap kali aku terdengar berita seperti itu..



tiap kali jugalah hati aku tersentuh..



tidak mampu untuk mendengarnya..



dan jika bisa..jasadnya juga tak mau aku ketemu..



apatah lagi mendengar ceritanya..



berita gembira buatnya, tapi bagai racun berbisa untukku..



mungkin aku cemburu dlm duniaku sendiri..

Monday, September 28, 2009

Raya..raya

Saya masuk kerja hari Sabtu lepas. Heh..tak buat apa pun, mood kerja tak datang lg :p..gi kerja pun hanya sebagai syarat dh masuk kerja.

Mcm mana raya tahun ni? hmm..saya kempunan banyak mknn tahun ni. Tahun ni tahun kedua beraya ngan en suami, n tahun ni, giliran beraya di belah dia. Alhamdulilah, meriah juga beraya di belah dia, tapi meriahnya tak semeriah saya beraya di kampung. Saya kempunan ketupat, lodeh, ayam masak merah, sambal goreng dan rendang mak saya :( beraya di belah en suami ni, takde ketupat yg mcm di kampung,takde lodeh dan takde sambal goreng. Ketupat palas pun takde..huhu..raya kedua kami balik johor, semua mknn pun dah habis..alahai..

Tapi, di mana2 pun..sama saja. Yang penting, kita rayakan aidilfitri dengan keluarga yg tersayang :-)

hmm..semua org menepek gmbr raya yer..haha..saya pulak takde gmbar nak ditepek..mmg saya n en suami jarang ambil gambar..hehe..lgpun, di belah pihak saya di kampung, saya n en suami jer yg tak beraya di kampung pada 1 syawal, jadinya, takde la gambar kami..

Mungkin next raya, kena adjust balik sistem giliran kami. Tak syok pulak, tahun ni semua adik beradik saya raya di kampung, saya sorang je di rumah mertua. Ketinggalan lah kami. Pergi beraya rumah saudara pun, berdua jer, sbb semua org dh khatam beraya. Next year tukarlah!

Selamat Hari Raya semua :) kalau buat rumah terbuka, jgn lupa jemput :p

Friday, September 18, 2009

Selamat hari raya

Selamat hari raya Aidilfitri tuk semua :-) maaf zahir batin..

semoga semuanya bergembira dihari raya. jangan lupa, berhati2 sepanjang perjalanan pulang.

beraya di mana tahun ini? saya beraya di Selayang dulu, then baru pulang ke Batu Pahat.

Thursday, September 17, 2009

Malique - Cerita Kedai Kopi

(Malique)
Terlalu banyak kena kopi aku menyanyi
Ditemani teko berasap dan bau wangi
Ditemani cahaya malap dan lagu reggae
Hayati Salam

(Salam)
Masing-masing ada masalah sendiri
Masalah dunia masalah peribadi
Luahkan jangan simpan dalam hati
Boleh cerita di kedai kopi

Chorus
Cerita kedai kopi
Cerita kedai kopi
Tiada hakim tiada saksi
Cerita sensasi di kedai kopi

Ulang Chorus

(Salam)
Ada satu hero Melayu namanya rahsia
Dulu lepak tepi parit kampung
Sekarang lepak media massa

(Malique)
Asal boleh masuk TV dia mesti buat
Awek tengok jambu laki tengok meluat
Citarasa makin besar otak makin ketat
Baru angkat berat sikit baju pun dah sendat
Jalan berkepak dengan awek romantis
Biasalah budak baru nak naik jadi artis
Jalan berkepak dengan awek romantis
Biasalah budak baru nak naik jadi artis
Jakun ke pelakon jamban ke makan malam
Dinner show menyanyi seorang pun tak faham
Tapi datin muda tengok geram dan sangkut
Datuk outstation apa lagi angkut

Ulang Chorus 2X

(Salam)
I'm in the mood for love
Simply because you're near me
Honey but when you're near me
Well I'm in the mood yes
I'm in the mood for love

(Malique)
Terima kasih rahsia diterima
Kalau sunyi lagi boleh main gila
Datin kena taruk rahsia kemaruk
Makan boleh tapi jangan sampai kena lauk
Datuk pergi London lama pucat bila balik
Bini buncit sikit tahu dia tak boleh naik
Datuk pergi London dia pucat bila balik
Bini dan anak percuma dah ada penyakit
Apa kesudahannya apa yang terjadi
Rahsia tinggal rahsia takkan masuk TV lagi
Cerita sensasi dengar di kedai kopi
Setiap individu punya versi sendiri

(Salam)
Masing-masing ada masalah sendiri
Masalah dunia masalah peribadi
Luahkan jangan simpan dalam hati
Boleh cerita di kedai kopi

Ulang Chorus 2X

(Malique)
Terlalu banyak kena kopi aku menyanyi
Ditemani teko berasap dan bau wangi
Ditemani cahaya malap dan lagu reggae
Hayati rentak keluarga Marley
Hamba di Belanda di tengah ibu kota
Temanku Salam dreadlocks bawah mahkota
Anak perantauan yang punya citarasa Jamaica
Rindu nak dengar cerita kopi Malaysia
Aku cerita dia ketawa
Tak kering gusi jatuh kerusi
Dia pula bercerita tapi bukan tentang dia atau dia
Di Eropah orang bentang idea
Topik-topik intelektual di diskusi
Anjakan paradigma bila kena kopi
Peace love and harmony reggae sampai pagi
Keluar kedai kopi Amsterdam masih steady

Ulang Chorus 2X

(Malique)
Terlalu banyak kena kopi aku menyanyi
Ditemani teko berasap dan bau wangi
Ditemani cahaya malap dan lagu reggae
Hayati yeah

Friday, September 11, 2009

Happy!

Happy - Amy Mastura

Hatiku rasa bahagia
Pabila kau bersama
Tiada gundah gulana
Merosak hati kita

Mari kita berganding dengan tangan
Jauhkan segala peperangan
Kita cipta irama
Di dalam melodinya
Kita nyanyi bersama

Lebih baik cinta daripada benci..
Lebih baik setia dari iri hati…
Menyanyi dan menari sesuka hati…
Janji kita!!………………….
Happy!!

Lebih baik cinta daripada benci..
Lebih baik setia dari iri hati…
Menyanyi dan menari sesuka hati…
Janji kita!!………………….
Happy!!
Hakikat dia sementara saja
Kembalikan ke waktunya
p/s : yulie, after chat ngan ko, lirik lagu ni terngiang-ngiang kat telinga aku..haha..yg penting..HAPPY!!..tq fren, mmuuaahh!

Wednesday, September 9, 2009

09.09.09

Istimewakah tarikh hari ni? hmm..entahlah..mungkin ye mungkin tidak :-)


Mungkin istimewa apabila menerima 9 kuntum bunga, 9 bear dan 9 biji coklat yang dihias indah dalam satu jambangan seperti ivy, ataupun kurang istimewa seperti siti yang diherdik bos pagi tadi. Istimewa atau tidak, kita sendiri yang mencoraknya.



heh..tak terfikir pulak ada suami yang nak bagi hadiah jambangan bunga indah pada isteri semata-mata kerana tarikh 09.09.09..mungkin salah satu cara si suami mengekspresikan rasa sayang dan romantisnya pada isteri..oh..ramai jeles pada si cantik ivy harini..:p


Monday, September 7, 2009

kerja...kerja

Hari ni saya bekerja, walaupun hakikatnya Selangor cuti :-(
hmm..kalau company lain kat selangor ni yang bekerja juga pada harini, tidak lain hanyalah untuk menggantikan cuti raya nnti..seperti aftra. Kena kerja harini, tapi untuk ganti cuti raya nnti. tapi saya, bekerja harini untuk ganti (kononnya) cuti raya cina yang lepas! tak best betul. Bagi la pilihan skit, staff cina untuk cuti raya cina, staff melayu untuk cuti raya aidilfitri. Ni, semua cuti balun untuk raya cina. Merungut pun tak guna kan, dh siapa suruh keje kat company ni? tanggung sendri la..

Wednesday, September 2, 2009

hidupku sangat suram hari ini tanpa....BARN BUDDY! entah kenapa la tak dapat bukak ladangku hari ni..menyampah ok..saat2 boring buat keje kt ofis ni, tak dapat la menebas dan menyiram pokok. entah kenapa agaknya..hmmm
apa aktiviti anda cuti 3 hari yang lepas? hehe..saya? hanya menghabiskan masa di rumah. fuh..2 hari setengah tak keluar langsung. Berehat jer kt rumah n masak untuk buka n sahur..keluar shopping pun takde jugak. Dengar mcm boring jer kan? tapi best sebenarnya..haha..duk depan TV 24 jam.
Tapi, dalam keadaan saya berehat-rehat di rumah tu, rupanya seorang sahabat sekolah saya, Aeda tengah diuji kesabarannya. Anak kecilnya masuk ICU hari sabtu yang lepas, dan pagi semalam, si kecil Nujaid telah meninggal dunia. Terkelu saya waktu menelefonnya semalam pagi. Hasrat saya, untuk bertanyakan khabar anaknya, tapi berita sedih yang saya terima. Waktu saya menelefonnya, si kecil nujaid baru saja meninggal. Saya tau, aeda cuba menahan sebak, dan saya tak sanggup untuk memanjangkan perbualan. Besar dugaan buat dia dan keluarganya...tak dapat bayangkan jikalau saya ditempat dia.
Al-Fatihah..
Sedikit cerita ttg Nujaid di blog wawa

Wednesday, August 26, 2009

Jenguk sana sini, kebanyakan blog cerita pasal makanan..hehe..best plak nak tengok..haha..bukan tengok resepi, tengok gambar makanan tu ada lah..eh, kurang pahala plak nnti :p
Tahun ni, tahun kedua berpuasa dengan en suami. Tapi tahun ni, tahun pertama berpuasa di rumah sendiri. Setakat masuk puasa hari ke 5 lima, belum lagi saya memasak untuk berbuka. Hari pertama berbuka di rumah PIL. heh, bahana sampai lambat, semua lauk pauk dah tersedia. Hari kedua, berbuka di rumah BIL plak. Kali ni pun takde masak2, beli di pasar ramadhan jer. Hari ketiga dan keempat, berbuka berdua je ngan en suami. Tapi, masih saya tak masak sendiri jugak.
Hari ketiga tu, saya kena tahan dengan head demon saya. Jam 545, saya dah bersedia angkat beg nak balik, en suami pun dah tunggu, tiba2 si head demon ni suh saya stayback pulak. Mak aih..geram betul kat dia. Dari awal2 tak mintak saya sudahkan tender yang dia buat tu. Time saya dah angkat beg tu la baru nak suh saya buat. heh, kalo ikutkan hati, mmg nak blah jer. Tapi memandangkan kalo saya yang tak sudahkan keje tu, alamatnya esok saya jugak yg kena buat. Sbb sudahkan keje tu, saya keluar ofis jam 7.00! Kesian en suami, terpaksa buka lewat hari tu. Semalam, saya balik sharp2, jam 5.30pm, tapi tak memasak juga untuk berbuka. hehe, mengalahkan orang yang pregnan n menyusukan anak plak saya ni..:p tapi saya akan pastikan tak berlarutan la episod membeli juadah di pasar ramadhan ni. Mau pokai tiap2 hari beli!
hmm..rindunya nak berbuka puasa ngan mak n bapak..

Monday, August 17, 2009

Perintah Berpuasa

Firman Allah;

Al-Baqarah : 183 - Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa
Selamat Berpuasa untuk semua :-)

Friday, August 14, 2009

Kenangan lalu

Alhamdulilah, semalam genap 29 tahun saya dilahirkan :-) kalau 29 tahun yang lalu, saya dilahirkan pada 1 Syawal. hehe..kesian mak, orang sibuk beraya, mak pulak kena berpantang. Saya dilahirkan kembar. Kembar seiras perempuan. Kelahiran kami mmg dinantikan. Almaklumlah, mak n bapak betul2 mengharapkan dapat anak perempuan setelah mendapat 4 orang anak lelaki. Akhirnya doa mak n bapak termakbul. Sekali dapat 2 org anak perempuan :-). Kami dilahirkan cukup bulan, tapi saya dilahirkan cuma 2 paun, manakala kembar saya normal. Mak kata, saya terlalu kecil dan terpaksa masuk dalam inkubator selama sebulan. Keadaan saya pun macam kurang normal, sbb leper ;p. Tapi alhamdulilah, saya ok selepas tu.
Saya dan kembar banyak ikut gen bapak. Rambut kerinting meggi waktu kecik2 dulu..hehe, selalu jadi perhatian orang, sbb rambut kami. Orang pun selalu komen tak dapat bezakan kami, tapi, waktu umur kami 6 tahun, Allah dah tolong agar org dapat bezakan kami berdua. Suatu petang, kami telah berlanggar sesama sendri dalam rumah..hehe, akibatnya, sampai sekarang, saya ada tanda di kening dan kembar saya didahi :p . Waktu tu kami tadika lagi. Tak dapat lupa betul, esoknya gi tadika kena gelak dengan semua. Sebabnya? hehe..ubat luka kitorg berwarna kuning terang..mak aih..dua2 bersapu ubat di muka.
itulah skit2 knangan dulu2. Nak tulis panjang lagi, tapi ada kerje yg menanti. Apa2pun saya bersyukur, masih bernafas lagi dalam usia 29 tahun ni :-)

Tuesday, August 11, 2009

Serunding untuk Ramadhan dan Aidilfitri

Saya ambil tempahan serunding untuk ramadhan dan aidilfitri. Siapa mau, bolehlah tempah dengan saya.

Serunding Ikan
- 250gram - RM 13
- 500gram - RM 26
- 1 kg - RM 52

Serunding daging (daging tempatan, bukan import)
- 250gram - RM 15
- 500gram - RM 30
- 1 kg - RM 60

Serunding ayam
- 250gram - RM 18
- 500gram - RM 36
- 1 kg - RM 72

silalah beli yer :-) di jamin sedap sehingga menjilat jari. Boleh dimakan time raya dan berbuka puasa. Nak beli awal2 dan dapatkan awal2 pun boleh.

sesiapa mau tempah, silalah email saya di ada_z7@yahoo.com

Monday, August 10, 2009

Carca marba

Sedang mengalami sindrom kemalasan sekarang..malas mau kerja, malas mau kemas rumah, malas mau masak n malas2 yang seterusnyalah..haha..boleh?
Migrain lagi hari ni. Dr kata, milo pun jgn minum..aiiyaa..kopi tak bleh, teh tak bleh, ni milo pun dh tak bleh..nak minum apa plak lepas ni? minum horlick la kot gamaknya..haha..nak minum susu, tak suka la plak..tak masuk langsung dlm tekak ni..
H1N1 makin berleluasa sekarang. Berhati2lah semua yer..tapi harapannya, jgn terlalu over panic yer. yang penting jaga kebersihan betul2. Kalo demam tu, tak perlulah keluar berjalan2, rehat sajalah di rumah ok. Lagi2 yg mendapat arahan kuarantin tu. Jangan la langgar arahan. Adakah H1N1 ini bala dari Allah? mungkin juga. Supaya kita hamba-Nya sedar diri dan kembali pada-Nya.. :-)

Friday, August 7, 2009

Riang Ria raya ;-p

Pejam celik, pejam celik, tak perasan hari2 berlalu dengan pantas. Sedar-sedar sudah hari jumaat hari ni. Dua minggu lagi kita bakal menyambut Ramadhan al mubarak. Alhamdulilah, puasa ganti dah settle semua.
Macam mana dengan persiapan raya tahun ini? Semua org sudah sibuk membeli dan menempah baju. Saya? beli pun tak lagi, apatah lagi tempah jahit..hehe..tapi, seperti biasa, mak saya dah siapkan awal2 baju raya untuk saya dan en suami..terima kasih mak!mmuuahhhh!..hehe..dari kecik2 sampai dh kawen ni, mak yg selalu uruskan baju raya saya. Saya mmg malas mahu beli baju awal2, dan kebiasaannya, tak perlu beli pun..haha, sbb mak dh belikan dulu. Tahun ni, bapak belikan baju raya untuk semua anak menantu n cucu. Boria la tahun ni (ada gathering family blah bapak saya pada raya ke-2) seperti biasa, mak la yg menjahitnya. Tapi sejak mak buat operation buang ketumbuhan 3 tahun lepas, mak dah kurang menjahit. Kami pun tak bagi mak ambil upah jahit baju lagi. Mak hanya menjahit skit2 jer. Kalau nk kenang waktu dulu2, biasanya waktu mlm raya mak mmg kurang tidur sbb nak siapkan tempahan baju raya. Biasanya baju raya abang2 akan siap pagi raya. Ramai suka tempah baju dengan mak. Walaupun mak menolak, ramai ttp hntr kt mak. Agaknya dh selesa dengan jahitan mak. Jahitan baju melayu mak pun mmg tip top :-p
Heh, bulan ramadhan baru je nak menjelma, tapi dah sibuk cerita pasal raya kan? Apa2 pun, semoga Allah berikan kesempatan pada saya lagi untuk menjalani bulan Ramadhan yang penuh berkah ini.

Monday, August 3, 2009

tidak cukup2 kah?

saya merasa segan sendri dengan entry yg lepas..betapa lalai nya saya, hanya kerana ikutkan hati, saya hampir2 melupakan nikmat Allah pada saya.

bukankah sepatutnya saya bersyukur dengan nikmat yg Allah dh beri pada saya? Allah dah temukan jodoh yg terbaik buat saya..kenapa saya nak mengeluh lg dengan ujian Allah yg satu ni?bersabar sajalah..dulu tak ditemukan jodoh, juga mengeluh, sekarang sudah bertemu jodoh, mengeluh tak dikurniakan anak pulak..hei..tak cukup2 kah?! jangan kita tanyakan apa yg Allah tak berikan pada kita, tapi tanyakan pada diri sendri apa yg kita dah buat untuk Allah..ibadah dh cukup ker? amalan bagaimana?

jangan contohi saya yer kawan2..

semoga saya menjadi hamba yg sedar diri dengan kuniaan nikmat Allah..amin

Thursday, July 30, 2009

msg from someone 'salam...pekaba? dah pegnen ke?
ye, ianya hanya satu msg yg ringkas, tapi besar maknanya pada saya. wth dia nak tanya saya soalan ni. sedangkan saya dan dia tak kenal rapat pun. kenalan masa lalu yg saya sendiri dah tak ingat sangat bagaimana hubungan kami. memang kami pernah berchatting 2-3 bulan lepas. tapi saya tak expect ini soalan yg akan dia tanya selepas berapa lama kami tak berchatting. ye, mungkin dia nak beramah mesra dengan saya, tapi saya tak gemar soalan ni.
tak kiralah kalo org lain rasa soalan ni takde apa2 meaning ataupun tidak menyakitkan hati. tapi saya tidak. ini soalan sensitif buat saya. dan kalau betul pun saya dh pregnant, apa hal dia nak menyibuk?
saya belum pregnant lagi.. itu kenyataan nya sekarang.. dan buat masa sekarang, ini soalan paling sensitif buat saya. tolong jangan bertanya, tapi doakanlah saya. pertanyaan itu hanya akan menambahkan lagi je rasa pahit. kadang2 saya boleh terlalu positif dengan ketentuan Allah buat saya pada masa ni. ye, God works in mysterious way..mungkin ada hikmah saya tak dikurniakan cahaya mata sekarang. tapi sebagai manusia biasa, saya pun ada perasaan, yang boleh jadi lemah dan negatif dalam sekelip mata..

Wednesday, July 29, 2009

Banyak benda nak kongsi dalam ni. Tapi keadaan sekarang sangatlah sibuk. Semppat jenguk2 sekejap jer.

nanti2 lah saya update..

Thursday, July 23, 2009

Merajuk

Saya jauh hati dengan seseorang..

biarlah, malas nak layan sekarang ni..

mungkin diam diri itu lebih baik buat masa sekarang..

sampai bila? saya pun tak pasti.

Tuesday, July 21, 2009

hari hujan tiada idea

alhamdulilah, hari hujan hr ni..lama dh tak hujan, sejuk skit rasa..

time2 hujan macam ni, duk bwh selimut smbil tgk tv adalah aktiviti yang paling best..!

hujan2 ni, takde idea nak update apa..nak buat entry pasal bisness serunding daging, tapi nnti la saya buat, gambar pun tak ambil lagi..

ok lah, saya mau bersiap ke site nih..jmpe lg nnti :-)

Friday, July 17, 2009

Head Department or Head Demon??!

Saya sangat geram dengan head dept saya skrg ni! Dia suka membebankan staff bawah dia. Pada saya head dept yg baik, sepatutnya ambil tahu semua kerja staff di bawahnya. Manage kerja dengan baik agar memudahkan department kami punya kerja! Tapi apa yang dia buat, dia suka melambakkan kerja dia kat kami, especially saya. Dia mahu semua org tahu workload dia, tapi dia tak mau ambil tahu pun workload kami. Dia tak ambil tahu pun project apa bos bagi pada kami. Even tak menolong pun. Tapi bila part keja dia, mulalah dia canang satu department, minta tolong itu ini, macam project dia jer yang tengah run..haishh..geram betul la kat dia ni. Saya tahu, dia head department, dia ada kuasa. Tapi janganlah salah gunakan kuasa! dan lebih malang lagi, jangan la tak membela staff di bawahnya. Dia tak pernah nak pertahankan kami bila berlaku kesilapan, walhal untuk kesilapan tu, dia juga terlibat sama. Kami juga lah yang busuk nama, walaupun hakikatnyanya, decision tu sebahagiannya datang dari dia. Saya tak pernah jumpa ketua yg mcm ni lah. Suka larikan diri dari masalah, selalu susahkan anak buah dan suka buat2 sibuk mcm takde org lain yang lagi sibuk dari dia!
Pagi ni, saya hampir-hampir tak datang kerja. Sampai ofis pun lewat 15 minit. Saya tak larat pagi ni, macam biasa migraine datang lagi subuh tadi. Dah agak dah akan kena sbb tengah bulan mengambang sekarang ni. Tapi saya gigihkan jugak datang keje pagi ni..dan baru sekejapan td, mr head demon saya info dia half day hari ni dan cuti esok. Mahu pulang kekampung ptg ni. damn!! tak bgtau kami awal2 pun dia nak cuti. Kalau dia cuti, faham2 jelah, keje2 dia pasti di lambakkan pada saya..haishh..kalau saya tahu, saya mc terus je pagi ni..menyosal den..adehh..kepalaku makin berdenyut2 nih..

Thursday, July 16, 2009

Sentuhan Listrikmu

Lately en suami suka menyanyi lagu ni. Saya faham apa yang dia rasa dalam jiwa. Saya juga turut terasa tempiasnya..


Sentuhan Listrikmu
M. Nasir

Bisakah aku bertanya padamu
Dari mana datang sayang ini
Dari redup matamu
Atau bisikan mesra

Adakah kerna sentuhan listrikmu
Membuat ku terus berjanji
Hati ini hanya untukmu saja

Sentuhanmu bukan datang dari
Dunia materi
Terasa ini pernah mengusikku
Bagai de javu

Ku rindu sentuhanmu
Ku damba sentuhanmu
Tiada lain yang ku inginkan
Hanyalah
Hanya sentuhanmu

don worry sayang, i'll always support you!! no matter what happen. Sekarang saya benar2 faham, kenapa hawa diciptakan dari tulang rusuk nabi adam. Saya akan tetap menjadi pendukung awak yang setia;itu janji saya.

Wednesday, July 15, 2009

Operasi mengemas

Pagi tadi, saya sibuk buat operasi mengemas dengan officemate. Tempat kami dah teruk sangat, banyak sangat file atas meja ngan rak. Cik ti pun dah mula berani munculkan diri nya, disamping suka meninggalkan kesan yang menyakitkan hati di mata kami. haish..tak pupus2 lagi cik ti nih..bilalah bos nak pindah ofis baru ni. Dengar cerita nak pindah dh lama, tapi tak pindah2 gak, kt tempat tersorok ni gak la dia nk duduk. Sibuk renovate tempat orang, tempat sendri terbengkalai ye bos..hmm..apa2 pun, tak pindah ok jugak..sbb ofis sgt dekat dengan rumah...tiap2 hari boleh balik lunch..:-p

Tuesday, July 14, 2009

bercucuk tanam

Saya ada hobi baru..hehe..terkenan dari ierra gak kot ni..hobi saya sekarang sambil bekerja sambil bercucuk tanam..heh, tak bercucuk sangat pun, siram2 pokok jer..pastu tuai hasil..owh..tak lupa juga sambil2 mencuri hasil org lain :-p

Barn Buddy di facebook mmg best..haha..

Monday, July 13, 2009

Hujung minggu

Menghabiskan hujung minggu dengan berehat, menonton wayang dan sedikit pengisian jiwa. Saya tidak bekerja hari sabtu yang lepas. Habiskan masa di rumah dan berlumba tidur dgn en suami. hahaha..best betul dapat bangun lmbat dan bermalas-malasan di hujung minggu, tanpa sebarang gangguan! Tak perlu fikir masalah kerja n masalah2 yang lain.


Sabtu malam, kami menonton wayang. heh..(bukan transformers sbb en suami dan menonton 2 kali dan saya tak berminat nak menonton)..akhirnya kami tgk movie ni..



dah lama ditayangkan, tapi baru sekarang dpt tengok...ok2 la cerita ni. Rasanya night at the museum 1 lagi best.

Thursday, July 9, 2009

Semangat yang hilang

saya dan rakan2 form 5 Buana. Rindulah kat semua!

Ingat lagi lagu ni? Zaman2 saya sek men dulu sangat popular lagu ni. Bila terdengar lagu ni, ingat time camp waktu form 5 dulu.Lagu ni la yg kitorg nyanyi. Hmm..tapi saya lupa la saya group mana. Magnificent 7 kot..yeker?!! haha..lupa la. Saya ni mmg kurang ingat memori zaman2 dulu. Even zaman belajar u pun byk dh saya lupa. Teruk tak? Tapi itu lah saya.



Semangat Yang Hilang


Tidak engkau seorang

Juang hingga titisan

Rempuh tak berharapan


Nanti aku di sana

Di ufuk pemikiran

Lalu menghayatinya


Kita laksanakan

Mata hati yang damai

Di sana kejujuran


Semarak impian segunung harap dipulang

Usahlah diragukan keupayaan sendiri

Hati yang membara mengikutkan kata-kata

Jawapannya di sini

Semangat kita yang hilang

Oh kita cari pulang


Malu bertanya kawan

Sesat cari jalan pulang

Biar ia berkesan

Di lubuk hati terbenam


by XPDC



Monday, July 6, 2009

Bad Mood

Saya takde mood hari ni. Bukan disebabkan kena saman td yer, tapi sbb fikiran sangat berserabut hari ini. Ditambah dengan karenah org2 sekeliling yang kadang2 saya muak dengan sikap mereka. Kenapa orang2 kita suka ambil kesempatan dan suka tikam belakang??! Saya sangat tak faham dengan mereka. Saya cuba lari dari mereka, tapi tak boleh. Sebab mereka ada disekeliling saya. Kalau nak lari, kenalah saya korbankan kerja dan masa depan saya. hmm..sabar mungkin jalan yang terbaik buat masa ni...positive dan terus positive..
Semalam termimpi sahabat saya. Sahabat suatu masa dulu, tapi saya tak tahu akan datang bagaimana. Mungkin mimpi sebab saya rindukan dia, ataupun mimpi sbb saya sgt marah dengan tindakan dia...yea, saya sangat marah dengan dia skrg. Tak sangka dia akan terjebak sama dalam konspirasi menjatuhkan apa yg saya tengah perjuangkan. Harap2 supaya dia sedar diri..harap2 dia meyedari, tindakannya adalah tidak wajar..hmm..walaupun marah pada dia, saya tak nafikan, saya juga rindukan dia..aduhai..

Di saman

Apalah nasib hari ni. Berpuluh kali dah saya buat u-turn di tempat tu, tak pernah pun terkantoi..hari ni, terkantoi plak..Pak belang tu pun tak nak consider lgsung kat sy nih, laju jer tulis saman..ish..tensen betul..dah usha2 dh sebelum u-turn tu, tapi terkantoi plak kali ni. Alamatnya, lepas ni kena la buat u-turn di tempat yg jauh tu tiap2 hari..Pelajaran hari ni, jgn langgar aturan. Mungkin kita akan selamat kali ni, tapi, tak pasti lagi akan selamat akan datang. Dah namanya pun aturan kan, sekali langgar, terima lah padahnya..aduuii..


googled

Friday, July 3, 2009

Si durjana *updated*

Semalam, kereta officemate saya dicuri. Pagi2, time mahu pergi kerja, si dia turun menapak tangga ke bawah dengan menggendong seorang anak dan memimpin seorang lagi anak. Bila sampai di parking lot, yang ada hanyalah parking lot yang kosong!! Aduiilaa..saya tak tau macam mana perasaan saya bila ditempat dia. Alang-alang dulu time kereta saya kena langgar teruk pun dah sedih, apatah lagi bila kereta hilang. Entah si durjana mana yg mencuri kereta si dia. Dari kesan2 yg ada, si durjana mencuri dengan menggunakan tow truck. Sangat keji ok..
Pesanan untuk semua, berhati-hatilah. Si durjana ada di mana-mana. Harus sentiasa berwaspada dan berjaga-jaga. Harapannya, semoga si durjana akan terima balasan kelak.
*kereta yg si durjana curi telah ditemui semula..5 hari hilang. Si durjana tinggalkannya di kawasan perumahan. Sport rim dan tayar dan juga stroller baby telah dicuri. Oh ya, potpouri si empunya kereta pun dicuri juga! aduhai..apa2 pun, alhamdulilah..Walau ada sedikit kerosakan, yg penting kereta di jumpai semula :-)

Thursday, July 2, 2009

Aftra dan anak-anak

Gambar terkini aftra dan anak-anak. Saya buat entry ni khas untuk ms.mengantuk .. hehe


Aftra n Batrisya

Putri Batrisya - no.3

Sara Damia - No.2

Anis Sofea - No. 1


Walaupun ramai anak2 saudara, saya terlebih sayang kt Anis ni sampai sekarang..hehe..petah sangat bercakap..

Wednesday, July 1, 2009

Alhamdulilah

Saya kurang sehat lately, demam dan sakit belakang. Seksa betul. Kejap ok, kejap tak ok. Buat diri tersedar sikit, supaya bersyukur time2 sehat. Sekali Allah dah tarik nikmat sehat tu, tak boleh buat apa kita. Tak boleh kerja, tak boleh nak berjalan-jalan, tak boleh nak bersenang-senang. Tapi dari sudut positif nya, ini mungkin peringatan dari Allah untuk saya. Jangan sia2kan nikmat yang dah diberi pada saya. Saya juga harus bersyukur, masih boleh bangun setiap hari dan dipanjangkan usia.
Alhamdulilah
*Sabtu lepas, genap setahun usia perkahwinan saya dan en suami. Sekejap je rasa dah setahun. Semoga kasih sayang semakin bercambah dan bersama-sama hingga akhir hayat.amin

Thursday, June 25, 2009

Wednesday, June 24, 2009

Menghitung hari

....to our 1st anniversary!!...





Anugerah Terindah Yang Pernah Kumiliki


Melihat tawamu

Mendengar senandungmu

Terlihat jelas dimataku

Warna-warna indahmu


Menatap langkahmu

Meratapi kisah hidupmu

Terlukis jelas bahwa hatimu

Anugerah terindah yang pernah kumiliki


Sifatmu nan s'lalu

Redakan ambisiku

Tepikan khilafku

Dari bunga yang layu


Saat kau disisiku

Kembali dunia ceria

Tegaskan bahwa kamu

Anugerah terindah yang pernah kumiliki


Belai lembut jarimu

Sejuk tatap wajahmu

Hangat peluk janjimu


by Sheila on 7


alhamdulilah..perjalanan masih diteruskan..bersama-sama..masih panjang lagi..


Monday, June 22, 2009

Di tag

Kena tag dengan cik puan yulie

The rules: Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini :

1. Schoolmate saya

2. Kami satu pasukan debat BM dulu. Sama-sama wakil untuk PPM di Shah Pekan. (yulie sangat glamour time PPM ni tau..hehe..)

3. Yulie ni manis n cantik orangnya

4. Pada saya dia seorang yg sangat positif

5. Sangat baik hati

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :

1. Saya seorang yg cepat marah..tapi cepat juga sejuk

2. Dulu ada orang panggil saya garang..haha..nasiblah..kalau tak kenal saya mmg kata saya garang

3. Saya ada kembar. Kembar saya namanya aftra..hehe..org selalu tanya best tak jadi kembar?? heh..saya tak reti nak jwb la, sbb saya rasa saya bukan mcm kembar2 yg lain..kami kurang rapat n tak berkongsi semua rahsia :-p tapi kami ttp baik

4. Waktu sekolah dulu, time prep, selalu terpakai baju yg sama dengan kembar saya. Haha..tak sengaja.. n bila dh besar ni, pernah terbeli baju yg sama, nasib baik tak pakai waktu yg sama..

5. Dulu saya kagum bila tengok org perempuan bwk keta..rasa mcm teror sgt..haha..sekarang ni, bila saya sendri bawak keta, saya rasa biasa2 jer..

6. Saya tak reti bwk motor. Bagi gadis kampung mcm saya ni, tak reti bwk motor adalah sesuatu yg pelik..ahaks..tak berani sebenarnya..sbb kembar saya pernah langgar tiang rumah smpai patah.

7. Saya cepat bosan dengan sesuatu benda/perkara..dengan kerja pun mcm tu jugak..aiiyakk

8. Saya sangat suka dengan kucing. Masa kecik2 dulu, kucing saya suka menyelusup masuk bilik n tdo dengan saya. Sekarang pun suka jugak. Dekat rumah MIL pun banyak kucing ! rindu pulak dekat kucing2 tuh. eh..rinduuuuu jugak dekat si Tazo..

9. Saya suka baca novel2 melayu. Lebih2 lagi novel2 aisya sofea. Dulu2 bila saya bli novel, saya suka baca terus sampai habis..sampai ke subuhlah selalu nya berjaga habiskan baca novel

10. 4 tahun yg lalu, saya telah mendapat sesuatu yg sgt berharga dlm hidup saya.. dan selagi hayat di kandung badan..saya takkan pernah akan sia2kan apa yg saya dapat tu..


Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye & describe tentang mereka :

semualah..silalah jawab

Thursday, June 18, 2009

Demam rindu Si Tazo?!


Saya kurang sehat hari ni. Tapi gagahkan diri datang kerja jugak. Banyak kerja nak kena settle minggu ni. Apa nak buat, saya dah bercuti last friday, takkan minggu ni nak amik mc lg. Mlm td badan panas n selsema menyerang kembali. Tengah malam dah ok sikit, tapi migrain plak muncul subuh2 td. aduhai..


Sekarang ni, saya rindu sangat pada si tazo..jeles la ngan adik kt kampung yang dapat jaga tazo. Makin gemuk dengarnya n asyik nak main jer. Bilalah dapat jumpa lagi ni..saya rindulah!! :-(


Tuesday, June 16, 2009

Dewa 19 - Perasaanku Tentang Perasaanku Kepadamu

Hai cinta… dengarkanlah..aku ingin bicara.


Tentang aku dan kamu..tentang cintaku padamu



Chorus:



BERSAMAMU..KURASAKAN CINTA..A..BERSAMAMU..


KUMERASA RINDU..U..BERSAMAMU..KU BISA


JATUH HATI..BERSAMAMU..KURASAKAN SESUATU


YANG TAK PERNAH KURASAKAN ...SEBELUMNYA...



Ini hanya teriakan perasaanku..tentang Perasaan ku


Kepada dirimu yang semakin hari semakin menjadi jadi


Hatiku sudah memilih kamu menjadi separuh nafasku


dan


Separuh jiwaku..kamu menjadi bagian hidupku..


Aku memang laki laki..yang pernah mencintai seribu wanita


Dan misterinya..tapi sekarang begitu berbeda


Bersamamu aku merasakan cinta yang lain



Chorus




Monday, June 15, 2009

Kampung dan si Tazo yang keseorangan


Balik ke kampung kali ni sangat best dan meriah. Disamping majlis kawen sepupu2, balik kali ni pun meriah sebab kami adik-beradik dapat berkumpul. Kami 7 beradik, semua balik kampung (kecuali aftra n family). Meriah rumah dibuatnya. Ditambah lagi dengan kehadiran saudara bapak saya yang menetap di Mekah. Mereka pulang bercuti ke kampung dan duduk di rumah kami. So, tetamu pun ramai juga yang datang, nak berjumpa dengan mereka. Saudara bapak ni, dah lama menetap di Mekah. Anak-anak mereka pun dah tinggal menetap di sana dan berkawen dengan org2 sana. Saudara bapak ni, pandai cakap bahasa jawa dan bahasa arab jer. Haha, terkial-kial kami nak berborak dengan mereka. Almaklumlah, kami ni kurang fasih berbahasa jawa. Boleh dengar n faham. Tapi kalau nak menuturkan..aduiii..lemah betul. hehe..


Pokok durian belakang rumah pun berbuah banyak tahun ni. Hari ini dalam sejarah betul...biasanya hanya 2-3 biji jer yang ada. Alhamdulilah, tahun ni banyak pulak. Merasalah makan durian fresh n mengutip buah durian pagi2..Pokok manggis n rambutan pulak, berbuah.. tapi belum masak lagi. Jadi melepaslah nak merasa. Kena balik kampung lagi lah macam ni :-)



Rumah kat kampung pun sekarang ni ada penghuni baru....taraaaa....ini dia...




*



*


*



*


*



*



*



*



*


*



*


*



*


Si Tazo yang comel



Nilah buah hati baru kami..hehe.. Cutekan dia? Tapi kesian si Tazo ni, dia keseorangan. Mak tazo dah mati, 2 ekor adik-beradik dia pun dah mati. Mak kata adik beradik tazo mati kena makan ngan anjing..hishh..tak guna betul anjing2 tu tau. Kat kampung saya mmg banyak anjing2 tak bertuan. Tazo ni kecik lagi, kesian kt dia, kecik2 dah takde mak. Mula2 dia takut gak dengan mak n adik saya, lama2 dia dah tak takut n berani nak makan. So now nih, tazo dah gemuk skit. Selain friskies, tazo suka sangat dengan durian. Haha..ralit sangat tengok dia makan durian sampai lupa nak amik gambar dia. Mengalahkan kami makan durian dia ni tau. Tapi tak boleh bagi banyak2, takut demam pulak.huhu..


Baru sehari tinggalkan tazo, saya sudah mula rindu kt dia..lamanya lagi baru boleh jumpa..haiishhh..


Wedding

Saya pulang ke kampung minggu lepas untuk datang majlis kawen sepupu2 lelaki saya. Majlis berlangsung hari sabtu. Tak banyak sangat gambar pun yang saya ambil. Panas sangat time majlis tu. Rasa macam mau duduk bawah kipas 24 jam je. Apa-apa pun tahniah tuk Aidi dan Pijul dan pasangan masing -masing.



Aidi dan pasangan


Pijul dan pasangan
Abg saya yang terpaksa jadi bidan terjun bersilat untuk pengantin

Anak buah saya yang sibuk menyambut gula-gula dari pengantin

Thursday, June 11, 2009

Johor vs. Sarawak

Esok saya cuti dan bakal pulang ke kampung. Tapi saya pulang ke kampung sendirian kerana en suami esok o/station ke Sibu :-( ..eh..bukan sendirian sangat sebenarnya..saya pulang dengan my abg n family..:-p
Sedih jugak rasanya berpisah dengan en suami..haha..walaupun hanya 3 hari..bunyi macam mengada-ngada kan? tapi mmg sedih tau..sbb sejak kami berkahwin, tak pernah berpisah lama macam ni. Walau macam mana en suami sibuk or balik rumah lambat pun, saya tetap boleh bertentang mata dengan dia, walau hanya 5 minit..:-( :-p
Nasib baik balik kampung ni ada kenduri kawen sepupu saya. So, harap-harapnya, takdelah masa untuk saya merasa rindu kt en suami..ahaks..mengada betul!
Apa-apa pun balik kampung ni, boleh la saya memborong kerepek yang enak-enak di Azhar Food Supplier (iklan sekejap). Tak sabar juga nak dapatkan kerepek sukun yang enak dan rangup tu. Saya makin terliur selepas baca entry wawa pasal sukun goreng. Ish..cepatlah esok, saya tak sabar nak balik kampung ni.

Monday, June 8, 2009

Percayakah??!

Penemuan terbaru, makan sayur banyak boleh gemuk!!!





buktinya....





*
*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*



haha..email from intan..buat saya tergelak besar...

Kenduri Durian (lagi!)


Hari ni kami 'kenduri' durian lagi. Bos belanja durian (lagi) untuk kali yang keberapa ntah. Durian kali ni sangaaaattt sedap :-) tapi tak boleh makan banyak sangat. Takut jadi mcm kes sebelum ni, terlampau banyak makan durian, balik rumah sakit kepala yang terlampau plus badan berangin..huhu..suffer ok! Selsema pun tengah melanda ni, so jangan pepandai tambah lagi masalah.


Apa-apa pun..bos ni asyik belanja durian jer, biler nak bagi bonus?? :-p (berangan je nih, mcm takde bonus je tahun ni..owh..sedar2 lah diri sikit ok, keje tak sampai setahun dah berangan nak bonus!! :-p)

Friday, June 5, 2009

Masih Ingatkah?



BANGKOK - Much like the character that made him famous, David Carradine was always seeking, both spiritually and professionally, his life forever intertwined with the Shaolin priest he played in the 1970s TV series "Kung Fu."


Just as the character, Kwai Chang Caine, roamed the 19th Century American West, Carradine spent his latter years searching for the path to Hollywood stardom, accepting low-budget roles while pursuing interests in Asian herbs, exercise and philosophy, and making instructional videos on tai chi and other martial arts.


Carradine was found dead Thursday in Thailand. The 72-year-old actor appeared to have hanged himself in a suite at the luxury Swissotel Nai Lert Park Hotel, said Lt. Teerapop Luanseng, the officer responsible for investigating the death.


"I can confirm that we found his body, naked, hanging in the closet," Teerapop said. He said police were investigating and suspected suicide, though one of his managers questioned that theory.


"All we can say is, we know David would never have committed suicide," said Tiffany Smith, of Binder & Associates, his management company. "We're just waiting for them to finish the investigation and find out what really happened. He really appreciated everything life has to give ... and that's not something David would ever do to himself."


Carradine had flown to Thailand last week and began work on "Stretch" two days before his death, Smith said. He had several other projects lined up after the action film, which was being directed by Charles De Meaux with Carradine in the lead.


A spokesman for the U.S. Embassy, Michael Turner, said the embassy was informed by Thai authorities that Carradine died either late Wednesday or early Thursday.


"I was deeply saddened by the news of David Carradine's passing," said director Martin Scorcese. "We met when we made 'Boxcar Bertha' together, almost 40 years ago. I have very fond memories of our time together on that picture and on 'Mean Streets,' where he agreed to do a brief cameo."


Carradine came from an acting family. His father, John, made a career playing creepy, eccentric characters in film and on stage. Half-brothers Keith, Robert and Bruce also became actors, and actress Martha Plimpton is Keith Carradine's daughter.


"My Uncle David was a brilliantly talented, fiercely intelligent and generous man. He was the nexus of our family in so many ways, and drew us together over the years and kept us connected," Plimpton said Thursday.


Carradine was "in good spirits" when he left the U.S. for Thailand on May 29 to work on "Stretch," Smith said.


"David was excited to do it and excited to be a part of it," she said by phone from Beverly Hills.
Filming began Tuesday, she said, adding that the crew was devastated by Carradine's death and did not wish to speak publicly about it for the time being.


The Web site of the Thai newspaper The Nation said Carradine could not be contacted after he failed to appear for a meal with the rest of the film crew on Wednesday, and that his body was found by a hotel maid Thursday morning. It said a preliminary police investigation found that he had hanged himself with a curtain cord and there was no sign that he had been assaulted.


Police said Carradine's body was taken to a hospital for an autopsy that would be done Friday.
Carradine appeared in more than 100 feature films with such directors as Scorsese, Ingmar Bergman and Hal Ashby. One of his early film roles was as folk singer Woody Guthrie in Ashby's 1976 biopic, "Bound for Glory."


But he was best known for "Kung Fu," which aired from 1972-75.
Carradine, a martial arts practitioner himself, played Caine, an orphan who was raised by Shaolin monks and fled China after killing the emperor's nephew in retaliation for the murder of his kung fu master.


Pursued by revenge assassins from China, Caine wanders the American West in search of his half-brother Danny. His conscience forces him to fight injustice wherever he encounters it, fueled by flashbacks to his training in which his master famously refers to him as "Grasshopper."


Carradine left after three seasons, saying the show had started to repeat itself.


"I wasn't like a TV star in those days. I was like a rock 'n' roll star," Carradine said in an interview with Associated Press Radio in 1996. "It was a phenomenon kind of thing. ... It was very special."


Actor Rainn Wilson, star of TV's "The Office," said on Twitter: "R.I.P. David Carradine. You were a true hero to so many of us children of the 70s. We'll miss you, Kwai Chang Caine."

Carradine reprised the role in a mid-1980s TV movie and played Caine's grandson in the 1990s syndicated series "Kung Fu: The Legend Continues."

He returned to the top in recent years as the title character in Quentin Tarantino's two-part saga "Kill Bill." Bill, the worldly father figure of a pack of crack assassins, was a shadowy presence in 2003's "Kill Bill — Vol. 1." In that film, one of Bill's former assassins (Uma Thurman) begins a vengeful rampage against her old associates, including Bill.


In "Kill Bill — Vol. 2," released in 2004, Thurman's character catches up to Bill. The role brought Carradine a Golden Globe nomination as best supporting actor.


Bill was a complete contrast to Caine, the soft-spoken refugee serenely spreading wisdom and battling bad guys in the Old West.


"David's always been kind of a seeker of knowledge and of wisdom in his own inimitable way," Keith Carradine, said in a 1995 interview.


After "Kung Fu," Carradine starred in the 1975 cult flick "Death Race 2000." He starred with Liv Ullmann in Bergman's "The Serpent's Egg" in 1977 and with his brothers in the 1980 Western "The Long Riders." But after the early 1980s, he spent two decades doing mostly low-budget films.


Tarantino's films changed that.


"All I've ever needed since I more or less retired from studio films a couple of decades ago ... is just to be in one," Carradine told The Associated Press in 2004.


"There isn't anything that Anthony Hopkins or Clint Eastwood or Sean Connery or any of those old guys are doing that I couldn't do," he said. "All that was ever required was somebody with Quentin's courage to take and put me in the spotlight."


In the 2004 interview, Carradine talked candidly about his past boozing and narcotics use, but said he had put all that behind him and stuck to coffee and cigarettes.


"You're probably witnessing the last time I will ever answer those questions," Carradine said. "Because this is a regeneration. It is a renaissance. It is the start of a new career for me.
"It's time to do nothing but look forward."
source here
*hero saya time kecik-kecik dulu, berangan nak jadi kung fu girl..

Thursday, June 4, 2009

bertahan di sana...

Wednesday, June 3, 2009

Mode cengeng & buah jambu

Saya dalam mode cengeng dua tiga hari ni. Entah kenapa, saya pun tak tahu. Mudah sangat tersentuh hati dan menangis. Tengok sinetron intan bleh menangis, dengar orang lain pregnant pun menangis, en suami tidur dulu pun bleh menangis jugak..aduii...Penat jugak berada dalam mode cengeng nih..ditambah lagi, akhir-akhir ni saya selalu bermimpi. Tidur sikit dah mimpi, then terjaga, tidur semula and datang pulak mimpi lain. 3-4 kali terjaga tiap malam. Saya penat lah..
Hari ni saya sudah okay sikit :-) tiada lagi mode cengeng, tiada lagi aksi yang buat en suami pening kepala..hehe harap-harapnya mimpi tak datang mengganggu malam ni
oh ya, saya menaip sambil menikmati buah jambu nih..sedappp..haha..kruk kruk bunyinya..

Tuesday, June 2, 2009

Takkan Pernah Menyesal

Aku tahu...
Kisah ini terasa berat dipundakmu
Aku tahu...
Kerna juga begitu berat di bahuku
Di bahuku.. dibahuku oohh

Coba sayang...
berhentilah meratapi keadaanku
Jangan pernah...
Menyerah pada keadaan busuk ini

Apapun yang akan terjadi
Takkan pernah aku sesali
Bila menjalani semua denganmu
Bila memahami semua denganmu
Aku...

Takkan pernah menyesal

by Sheila On 7

Monday, June 1, 2009

Aktiviti malam ini

New drama series at AXN - Leverage, 9 pm every monday..tonite episode 3 :-)


Former superstar insurance investigator Nate Ford (Timothy Hutton) had recovered millions for his former employer. Then his son got sick, and his own company wouldn’t pay the medical bills. Now his son is dead, his marriage is over and Ford’s a drunk.He’s boozing at a bar when aeronautics company exec Victor Dubenich (Saul Rubinek) offers him a job: Steal back an airplane design that was stolen by a rival company, a company that is insured by Ford’s former employer.With vengeance on his mind, Ford accepts the job and puts together a team of scam artists and thieves who all have their own talents. Eliot (Christian Kane), the muscle, is a weapons and fighting expert; awful actress Sophie Devereaux (Gina Bellman) is a great grifter; Alec (Aldis Hodge) knows his way around computers; and daredevil Parker (Beth Riesgraf) is an exemplary thief.After their first adventure (“The Nigerian Job”) the team decides to take on one more job, and then another, for 13 episodes. They’ll steal from evil types who have cheated others and help those who can’t defend themselves.
Source from here
Siri terbaru kesukaan saya. Kelima-lima mereka sangat hebat. Seronok menonton mereka mengenakan org-org jahat tersebut.Owh..saya sangat suka episod 2 minggu lepas. Makin bertambah jadual menonton tv saya macam ni. haha..Jangan lupa saksikan Leverage mlm ni ok..! then jgn lupa menonton House ;-)

Friday, May 29, 2009

Tentang Wanita

Saya dapat dari facebook..

Tentang Wanita(Kajian Tajul Muluk)!
Keputusannya adalah seperti berikut :You were born on 13 Ogos 1980, Rabu.

Suka berdendam. (kadang-kadangla)
Jika ada orang berbuat jahat kepadanya, dia akan berbuat lebih jahat daripada orang itu. (sudah tentu..tapi tengok tahap kejahatan org tu la :-p)
Namun, dia pandai dalam pergaulan, pandai mengambil hati dan menghargai orang. (hehe..malu i)
Suka mementingkan teman daripada dirinya sendiri. (yup)
Berfikiran terbuka, tidak pandai simpan rahsia dan tidak suka diperintah dalam bekerja. (iye ke ni?..hmmm...tidak pandai simpan rahsia dengan en suami jer..haha)
Keputusannya tidak seimbang, kurang pengalaman. (...tengok hal la..)
Hatinya keras dan tidak mudah termakan pujuk. (rasanya paling senang nak pujuk..saya mudah cair hati ok..)
Hanya orang tertentu yang tahu melembutkan hatinya. (ish..ish)
Dalam soal kewangan, dia pandai mencari duit tetapi kurang cermat menyimpan duit. (sangat setuju..!!)
Cintanya pandang pertama dan rela berkorban kerana cinta. ( pandang pertama??bukan kedua,ketiga n bla..bla..ker??)
Dari segi seksualnya pula, boleh tahan bahkan dia adalah seorang yang romantik. (huish..saya tak romantik ok..)

Grrr..!!

Saya geram sungguh..account dept tak nak keluarkan gaji saya lagi..
nak tunggu jugak sampai 30hb..dah tentulah 30hb hari sabtu..
esok pun bukan turn saya bekerja..dan kalau bagi esok pun, bukan ada gunanya..
sama jer macam hari isnin depan dia bagi..

haiisshh..saya mmg geram lah
diorang ni malas sangat nak mintak dengan bos sign gaji awal untuk kami yang bekerja less than 1 year ni..
tau lah gaji diorg dah masuk awal-awal dan tak perlu susah2 pergi bank nak bank in cheque..
timbang rasa lah sikit ngan kami ni ..

entahla..kerja kt company ni..kadang2 buat saya naik angin sangat..
banyak sangat diskriminasi!

dari elok2 mood saya pagi tadi, dah tukar tak elok dah ni..tak ikhlas betul keje hari ni..

dan esok, jangan harap saya nak gantikan officemate yang sorang tu..dia minta saya gantikan dia kerja esok, sbb dia nak pindah rumah..tapi dah jadi mcm ni, tak dapat la den nak tolong..hari ni pun takde mood nak kerja..apatah lagi esok..bak kata amir.." i'm sorry...!" lu settlekan lah sendri..

Dulu - kini

Dulu

PETALING JAYA: Dua maut dan dua parah, manakala lima lagi masih tertimbus dalam runtuhan bangunan empat tingkat yang pernah menempatkan Jaya Supermarket di Seksyen 14 di sini, petang semalam. Sebahagian besar struktur bangunan berusia lebih 30 tahun itu, yang hendak dirobohkan, dikatakan runtuh kira-kira jam 5 petang, dipercayai disebabkan keadaan tanah di sekitar kawasan berkenaan yang tidak kukuh. Ketika kejadian, antara 20 hingga 30 buruh warga Indonesia menjalankan kerja merobohkan bangunan berkenaan untuk pembinaan semula.


berita penuh di sini..terkejut saya baca berita ni..ni lah salah satu tempat saya pergi kalau kuar outing zaman2 saya belajar di matriks pj dulu..tak sangka plak jadi mcm ni..saya pun mmg dah lama tak jejakkan kaki kat Seksyen 14 ni..kesian betul dekat semua yang tak sempat selamatkan diri..

Kini
...................................................................................

hari ini saya dah tak busy sangat..yeeayy! tender-tender sudah selamat disubmit semalam. bersilat kami bertiga 2-3 hari ni..alhamdulilah, smlm bos bgtau tender yang kami submit on 27th tu, ada harapan besar kami bleh dapat..hahaha..tender yang kami silap ingat tarikh submission tu..refer entry sebelum ni..sejuk hati dengar..harap-harap berjayalah!!...sekurang-kurangnya, company masih ada lagi project untuk run at least until september nih..phew..risau beb, dalam ekonomi macam ni, project banyak tak masuk, bila tak masuk, kami kurang kerja, bila kurang kerja.... macam-macam kemungkinan bleh ada..


Wednesday, May 27, 2009

Ish..ish..

Saya masih di office pada masa ini..

hai apalah nasib..kami bertiga memang menganiaya diri sendiri..

tersilap tengok tarikh submit tender..ingatkan 28hb..sekali rupanya 27hb..

dan yang lebih malang lagi..jam 7.00pm td baru tersedar silap tarikh..

hai..apalah nasib

takut ni tau..takut..takut under quote or over quote..alahai..

p/s : inilah bahana banyak sangat tender nak submit..

Monday, May 25, 2009

Setahun yang lalu

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi .
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... Kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah .
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang

by Dewa

setelah setahun..perjalanan masih diteruskan.. dengan senyuman
...menyerahlah untuk menang..:-)