Wednesday, March 10, 2010

percaya ker?


semalam saya bawak nunu ke office, sbb tengahari nak gi klinik untuk bukak jahitan di badannya. Alhamdulilah, setakat smlm, nunu makin sehat. ceh, nunu mcm tak sakit lgsung pun, active mcm biasa bila lepaskan dia dr cage. tp dr jenny tak bagi nunu lasak2 sgt lg..hehe..alahai la nunu, tak sangka la pulak masih dpt tgk nunu main2..luv u nunu! :p

smlm juga, buat kali kedua, seorang lagi officemate menegur saya. katanya tak elok bela binatang (dlm keadaan saya yang belum dpt anak lg ni). pantang katanya. mcm dia dulu, bela jugak binatang2. then susah nak dpt anak.lepas setahun dia tak bela binatang, baru dia bleh trus pregnant. mak aih..berdesing telinga saya mendengarnya. tapi mls nak argue, senyum je lah kan.

mereka berdua (yg menegur saya) trus berbual2, katanya mungkin ada badi nnti. dan nnti mungkin si binatang peliharaan akan berdoa supaya kita x de anak. masyaallah. terkejut saya dengar. dalam zaman skrg ni, masih ada lagi org2 yang percaya perkara2 karut mcm ni. bukan saya mau bongkak atau apa, tapi bukankah semua ketentuan di tangan Allah? sebelum ni, saya tak bela binatang, tak dpt jugak anak kan? semua atas tangan Allah yg menentukan. kita hanya perlu berusaha jer. ahh.. kalau semua perkara atas muka bumi ni ada pantang larang karut mcm tu, susah la. sedangkan apa yang Allah tetapkan dalam Al-quran dan Sunnah pun masih terkial-kial lagi manusia nak ikut, lagi nak buat ketetapan yg karut2 tu!

6 comments:

wanita biasa said...
This comment has been removed by the author.
kapten segara said...

aku tak percaya, tapi... bila dah ada org berkata, tak sedap hati pulak

diriku warga buana said...

ye ker..tetapkan hatimu..insyaallah tiada apa2..

dhr said...

saye pun tak percaye!anak tu rezeki,rezeki ni Allah tentukan. Lagipun binatang ni kalo kite buat baik,mesti die doakan yg baik2 utk kite.binatang jarang yang busuk ati,manusia tu lain la.

azura said...

yup..betul tu dian..

yulie elveera said...

ishkkk.. seingat aku kucing je jgn dekat sgt sbb ko leh check apa tah scientific reason..
byk2 sbr ye.. aku pun 2 tahun baru lekat..